Założyciel Progroup Jürgen Heindl wyróżniony w gazecie biznesowej „Hall of Fame der Familienunternehmen”

Landau, 16.03.2023 – Założyciel Progroup i zastępca prezesa rady nadzorczej Jürgen Heindl został wyróżniony w gazecie biznesowej „Hall of Fame der Familienunternehmen”. Wiodąca niemiecka gazeta gospodarcza i finansowa przyznaje to wyróżnienie wraz z KPMG AG Wirtschaftsprüfungsgesellschaft od 2009 roku wybitnym osobistościom z firm rodzinnych i średnich przedsiębiorstw.

Handelsblatt Hall of Fame of Family Businesses: Laureat nagrody Jürgen Heindl z rodziną i towarzyszami. Pierwszy rząd, od lewej do prawej: Jürgen Heindl, Herta Heindl, Maximilian Heindl. Rząd tylny, od lewej do prawej: Bernhard Schön (Dyrektor Zarządzający Liebensteiner Kartonagenwerk GmbH), Rainer Dietmann (Przewodniczący Rady Nadzorczej Progroup AG), Prof. Tom Rüsen (Dyrektor Zarządzający Witten Institute for Family Business, WIFU), Prof. Rudolf Wimmer (Partner Zarządzający osb international Consulting AG) Zdjęcie © argum dla Handelsblatt

„Jürgen Heindl udowodnił, że można płynąć na fali sukcesu także z produktem powszechnego użytku, jakim jest tektura falista. Udało mu się to dzięki niezbędnej dalekowzroczności i odwadze przedsiębiorczej” — tak dr Vera-Carina Elter, prezes ds. personelu i firm rodzinnych, KPMG, chwali dzieło życia założyciela Progroup.

Przedsiębiorca rodzinny z jasnym kompasem wartości
Jürgen Heindl jest rodzinnym przedsiębiorcą z krwi i kości. Dla niego osobiste kontakty stoją w centrum wszystkiego, co robi: „Ostatecznie Progroup nie sprzedaje przede wszystkim produktu. Progroup sprzedaje niezawodność.” W ten sposób innowacyjny model biznesowy Jürgena Heindla jest ściśle nastawiony od samego początku na potrzeby jego klientów. Po dziś dzień wszystkie zakłady produkcyjne powstają wyłącznie na terenach typu greenfield i są zawsze na najwyższym poziomie technologicznym.. Progroup produkuje w taki sposób, aby klienci mogli w niezawodny sposób otrzymywać najmniejsze zamówienia w systemie just-in-time. Co więcej, mogą połączyć się z firmą przez sieć. Składają swoje zamówienia cyfrowo, a później w każdej chwili mogą uzyskać informacje o ich stanie. Rewolucyjne podejście w latach 90-tych XX wieku, dwie dekady przed tym, jak w ogóle pojawił się termin „Industry 4.0”.

Zrównoważone procesy produkcyjne i chroniąca zasoby gospodarka obiegowa z korzyścią dla przyszłych pokoleń
Jürgena Heindla wyróżnia bliska współpraca z klientami. Widać to na przykładzie innowacyjnych parków opakowań. W ramach parków opakowań Progroup buduje swoje zakłady drzwi w drzwi z klientem. We wspólnym przepływie procesów i towarów przedsiębiorstwo gwarantuje w ten sposób nie tylko niezawodną i elastyczną dostawę, lecz także redukuje do minimum koszty i emisję CO2.

„Będąc właścicielem firmy rodzinnej, należy zawsze brać pod uwagę przyszłe pokolenia i ukierunkowywać swoje działania na pozostawienie im świata, w którym warto żyć.”, podkreśla Heindl. Dlatego konsekwentnie inwestuje w najnowocześniejsze technologie - nie tylko w maszynie, lecz kompleksowo w sensie gospodarki obiegowej oszczędzającej zasoby.

Udane przekazanie drugiemu pokoleniu
Na przełomie roku 2022 i 2023 syn Jürgena Heindla, Maximilian Heindl, pełniący dotychczas obowiązki jego zastępcy, objął stanowisko prezesa zarządu Progroup. Także młodszy syn Vinzenz wnosi swoje kompetencje do branży. Jürgen Heindl podkreśla: „Napełnia mnie dumą, że przekazałem fascynację firmą obu synom i że z entuzjazmem przyjmują nowe role”. Cel pozostaje zachowany także w drugim pokoleniu: kontynuować dalekowzroczne zarządzanie i rozbudowę firmy, przygotowując ją odpowiednio na przyszłość.

Wybitny przedsiębiorca Jürgen Heindl za całokształt działalności znajduje godne wyróżnienie dzięki zamieszczeniu w gazecie biznesowej „Hall of Fame der Familienunternehmen”. Oprócz udanej pracy w zarządzaniu firmą jury oceniało również wyniki rodziny, która jako główny właściciel ma decydujący i skuteczny wpływ na strategię firmy. Inne kryteria obejmują długoterminowe zabezpieczenie i tworzenie nowych miejsc pracy przez innowacje i wyjątkową produktywność, gospodarowanie przyjazne dla środowiska, a także zaangażowanie społeczne i kulturalne.

Poza Jürgenem Heindlem wyróżnienia otrzymali: Natalie Mekelburger (przewodnicząca zarządu, Coroplast Group) oraz pośmiertnie profesor Götz W. Werner (założyciel marketów drogeryjnych dm).

O Progroup
Progroup AG z siedzibą w Landau (Niemcy) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, która poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, dwanaście fabryk formatów tektury falistej, jedna firma logistyczna i jedna elektrownia „Waste-to-Energy”. Obecnie przedsiębiorstwo ma 1554 pracowników, a w 2021 roku osiągnęło obroty w wysokości 1,3 miliarda euro.

Dana Walter, Komunikacja w przedsiębiorstwie
E-mail: dana.walter@progroup.ag