Wmurowanie kamienia węgielnego pod nową fabrykę formatów tektury falistej we Włoszech

Landau/Cessalto, 15 marca 2024 r. - Progroup buduje najnowocześniejszą fabrykę tektury falistej w pobliżu Wenecji. Wiodący niemiecki producent papieru na tekturę falistą i formatów tektury falistej umacnia w ten sposób samym swoją pozycję na ważnym, rozwijającym się rynku włoskim. W dniu 14 marca firma świętowała wmurowanie kamienia węgielnego w Cessalto wraz z partnerami ze świata polityki i biznesu.

Od prawej: Vinzenz Heindl, Maximilian Heindl, Federico Pesce, Antonio Pesce, Florian Haag

Maximilian Heindl, prezes zarządu Progroup, podkreślił strategiczne znaczenie projektu podczas swojego przemówienia na ceremonii wmurowania kamienia węgielnego: „Włochy to największy w Europie rynek zbytu formatów tektury falistej. Ten rynek oferuje nam i naszym klientom obiecujące perspektywy. Dzięki najnowszej fabryce formatów tektury falistej Progroup w Cessalto osiągnęliśmy kolejnyważny kluczowy etap w naszej historii rozwoju. Napełnia mnie to dumą i radością". Nowy zakład w regionie Wenecji uzupełnia istniejącą fabrykę tektury falistej Progroup w Drizzonie, która działa od 2018 roku. Zapewnia to Progroup doskonałą pozycję strategiczną dla zrównoważonego wzrostu we Włoszech.

60 nowych miejsc pracy
Progroup stworzy 60 nowych miejsc pracy w nowoczesnym zakładzie w obszarze przemysłowym gminy Cessalto. Już od połowy 2025 roku pierwsze formaty tektury falistej powinny zejść z taśmy. W bezpośrednim sąsiedztwie zakładu Progroup powstaje park opakowań lokalnego partnera Progroup, firmy Ondulkart. W ten sposób Progroup będzie mogła dostarczać swoje formaty tektury falistej w systemie just in time przez bezpośrednie połączenie do fabryki Ondulkart, gdzie włoski producent będzie przetwarzać je na opakowania. Dzięki ścisłemu zazębianiu się procesów logistycznych i produkcyjnych obu firm będą możliwe oszczędności emisji CO2 i kosztów transportu. W ten sposób powstaje niezwykle zrównoważony park opakowań.

Zaufanie jako podstawa długoterminowego partnerstwa
Vinzenz Heindl, dyrektor współzarządzający i udziałowiec spółki macierzystej Progroup, JH Holding, wyjaśnia znaczenie bliskiego partnerstwa z Ondulkart dla koncepcji sukcesu Progroup: „Tutaj dwa etapy produkcji, które następują bezpośrednio po sobie, łączą się w zaufaniu i długoterminowym partnerstwie: wytwarzanie formatów tektury falistej i opakowań. Pozwala nam to skupić się na kluczowych wyzwaniach naszej części łańcucha tworzenia wartości: Progroup – na wysoce wydajnej produkcji tektury falistej jako surowca, a naszemu partnerowi Ondulkart na doskonałych opakowaniach.“

Emanuele Crosato, burmistrz gminy Cessalto, dostrzega całościowe pozytywne skutki dla regionalnej gospodarki: „Brakuje mi słów na podkreślenie znaczenia tej inwestycji. Będzie ona miała natychmiastowy pozytywny wpływ przez stworzenie nowych miejsc pracy, a także jeszcze bardziej wzmocni fundamenty struktur przemysłowych już obecnych w naszej strukturze gospodarczej. Obecność niezawodnych firm takich, jak Progroup, ma kluczowe znaczenie dla dobrobytu naszej społeczności. Są one nie tylko siłą napędową rozwoju gospodarczego, lecz także wartości takich, jak niezawodność i kompetencja.”

Maximilian Heindl podkreśla również znaczenie zaufania i długoterminowego partnerstwa dla zrównoważonego modelu biznesowego Progroup: „Wzrost nigdy nie odbywa się w pojedynkę. Taka historia sukcesu wymaga partnerów i głębokiego zaufania. Bo nasz całościowy model biznesowy w całości ukierunkowany jest na zrównoważone i długoterminowe gospodarowanie zasobami: w naszych inwestycjach, w okresach użytkowania naszych linii, a także w naszych relacjach z klientami i dostawcami.”

Zdjęcia: Progroup / Francesco Zanet

Informacje o  Progroup
Progroup AG z siedzibą w Landau (Niemcy) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, która poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, dwanaście fabryk formatów tektury falistej, jedna firma logistyczna i jedna elektrownia „Waste-to-Energy”. Druga elektrownia powstanie obecnie w miejscowości Sandersdorf-Brehna koło Lipska. Obecnie przedsiębiorstwo ma ponad 1700 pracowników, a w 2022 roku osiągnęło obroty w wysokości 1,8 miliarda euro.