Progroup wita nowych praktykantów i studentów – także rocznik kończący naukę pozostaje wierny firmie

Landau, 15. Wrzesień 2021 r. – w tym roku w Progroup w Niemczech naukę zaczyna dwunastu praktykantów i jeden student dualny. W ramach tygodnia wprowadzającego w lokalizacji Progroup w Landau (Palatynat) uczniowie mogli bliżej poznać nowego pracodawcę.
Progroup w Niemczech kształci aktualnie 45 praktykantów i czterech studentów wszystkich roczników w zawodach handlowych i przemysłowych. Firma przywiązuje przy tym wagę do tego, aby zaoferować uczniom długoterminowe perspektywy także po zakończeniu nauki.

Wraz z Ralfem Schmidtem (Personnel Development Officer, po lewej), członkowie zarządu operacyjnego Marc Weilguni, Peter Fritsche, Stefan Beck i Alexander Göttel (od lewej do prawej) powitali nowych praktykantów i studentów dualnych Progroup.

Praktykanci i dualni studenci Progroup korzystają z bezpiecznego miejsca pracy z dużymi szansami na zatrudnienie oraz indywidualnego wsparcia dla ich mocnych stron. Ponadto życie zawodowe w firmie zaczynają tradycyjnie od informacyjnego tygodnia powitalnego. Oprócz pierwszego wrażenia na temat nowego środowiska pracy mają również możliwość lepszego poznania się dzięki różnym aktywnościom. W tym roku program obejmował między innymi zajęcia integracyjne podczas wspólnej wspinaczki.

Członkowie operacyjnego zespołu kierowniczego powitali nowych kolegów i koleżanki w imieniu zarządu i dyrekcji.

Długoterminowe perspektywy: wykwalifikowana młoda kadra dla bezpiecznej przyszłości
Jako przedsiębiorstwo rodzinne Progroup ma stale na uwadze następne pokolenia. Ważnym elementem tych działań jest zaoferowanie młodym ludziom jak najlepszej edukacji. Stwarza to atrakcyjne perspektywy na długoterminową przyszłość w firmie.

„Progroup oferuje zdobycie wysokich kwalifikacji w branży z pewną przyszłością. Ważne jest dla nas, aby nasi praktykanci i studenci mieli solidny wgląd w codzienne życie zawodowe, aktywnie uczestniczyli w zespole i wcześnie przejmowali odpowiedzialność. W ten sposób ich talenty i impulsy są wykorzystywane od samego początku”, mówi Maximilian Heindl, zastępca prezesa zarządu Progroup. W ten sposób firma chce w przyszłości pozostać liderem innowacji i kształtować rynek za pomocą nowoczesnego podejścia.

Odpowiedzialny pracodawca z przyszłością
Jako szybko rozwijająca się firma Progroup dobrze wie, co oznacza konkurencja o wykwalifikowanych specjalistów i młode talenty na rynku pracy.. W okresie od 2015 do 2025 roku w firmie powstanie łącznie ponad 500 nowych miejsc pracy. Dlatego dla Progroup istotne jest stworzenie warunków, które przekonają młode kadry do pozostania w firmie po zakończeniu nauki.

„Naszym pracownikom oferujemy nowoczesne miejsca pracy, zaawansowane technologicznie fabryki, przyjemną atmosferę pracy i jednoczącą kulturę korporacyjną, w której współpraca, duch zespołowy i zaufanie są aktywnie praktykowane”, podkreśla pan Heindl. „Cieszymy się, że co roku jest to nagradzane bardzo wysokim wskaźnikiem zatrudnienia doskonale wykwalifikowanych pracowników.

Także ostatni dziewięcioosobowy rocznik 2021 w większości pozostanie w firmie.

Informacje o Progroup
Progroup AG z siedzibą w Landau (Nadrenia-Palatynat) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, która poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, jedenaście fabryk formatów tektury falistej, firma logistyczna i elektrownia PZ. Obecnie przedsiębiorstwo ma 1455 pracowników, a w 2020 roku osiągnęło obroty w wysokości 881 milionów euro.

Martin Wilhelm, Senior Manager, dział komunikacji firmowej
E-mail: martin.wilhelm@progroup.ag