Przewodniczący klubu parlamentarnego CDU w kraju związkowym Brandenburgia: „Doskonały przykład gospodarki cyrkulacyjnej”

Eisenhüttenstadt, 23.11.2022 – w lokalizacji w Eisenhüttenstadt firma Progroup konsekwentnie realizuje system „zero waste”. Przekonał się o tym dr Jan Redmann, przewodniczący klubu parlamentarnego CDU w Landtagu Brandenburgii, podczas wizyty u producenta papieru na tekturę falistą i tektury falistej.

Od lewej do prawej: André Schaller, rzecznik polityki komunalnej brandenburskiej grupy parlamentarnej CDU, Marcus Tolle, dyrektor Public Affairs & Business Development JH Holding, Maik Bethke, doradca polityczny, dr Jan Redmann, przewodniczący grupy parlamentarnej CDU w Brandenburgii, Maximilian Heindl, wiceprezes zarządu Progroup i Karl Achleitner, starszy wiceprezes Operations Paper.
Od lewej do prawej: André Schaller, rzecznik polityki komunalnej brandenburskiej grupy parlamentarnej CDU, Marcus Tolle, dyrektor Public Affairs & Business Development JH Holding, Maik Bethke, doradca polityczny, dr Jan Redmann, przewodniczący grupy parlamentarnej CDU w Brandenburgii, Maximilian Heindl, wiceprezes zarządu Progroup, i Karl Achleitner, starszy wiceprezes Operations Paper.

Na terenie przemysłowym przy Oderlandstraße stoją obok siebie fabryka papieru PM2 oraz elektrownia działająca w myśl zasady „waste-2-energy”. Tutaj firma Progroup wytwarza rocznie około 650 000 ton papieru do produkcji tektury falistej – i robi to w sposób szczególnie oszczędzający zasoby – dzięki najnowocześniejszym urządzeniom. „We wszystkich naszych fabrykach stawiamy na innowacyjne i zaawansowane maszyny, aby produkować w sposób niezwykle przyjazny dla środowiska i ekonomiczny”, wyjaśnia Maximilian Heindl, zastępca prezesa zarządu Progroup.

Papier powstający w tej lokalizacji odzwierciedla tę koncepcję zrównoważonego rozwoju. Po pierwsze papier powstaje całkowicie bez udziału świeżych włókien. Progroup korzysta wyłącznie z makulatury. Po drugie tak zwane produkty Next Fibre są znacznie lżejsze, a mimo tego wyjątkowo wydajne w porównaniu ze zwykłym papierem. Jest to zaleta materiałowa, która jest zauważalna na przykład podczas transportu i zmniejsza emisje CO2. Po trzecie papier na tekturę falistą po wykorzystaniu wraca do obiegu w postaci makulatury. Jest on więc doskonałym produktem nadającym się do recyklingu.

Własne zrównoważone dostawy energii
Największą część energii potrzebnej do produkcji papieru dostarcza elektrownia działająca na zasadzie „waste-2-energy”. Elektrownia przetwarza termicznie tak zwane odrzuty, czyli odpady powstające w szczególności bezpośrednio podczas procesu produkcji papieru, a także te pochodzące z przemysłu, zaopatrując w ten sposób fabrykę PM2 w gorącą parę wodną. Poza tym elektrownia produkuje prąd. Ilość generowanego prądu zaspokaja ok. 50 procent zapotrzebowania PM2 na energię elektryczną. W ten sposób Progroup redukuje zużycie paliw kopalnych i znacznie zmniejsza emisję CO2. „Aktualna sytuacja na rynku energetycznym po raz kolejny pokazuje nam dobitnie, że system zero waste jest dobrym wyborem”, mówi Heindl. „Dlatego konsekwentnie podążamy tą drogą, i myśląc o przyszłości, przenosimy tę koncepcję również na inne lokalizacje”. Dlatego to rodzinne przedsiębiorstwo już teraz planuje budowę kolejnej elektrowni.

„Progroup oraz lokalizacja w Eisenhüttenstadt są doskonałym przykładem gospodarki cyrkulacyjnej. Przedsiębiorstwa realizujące innowacyjne, zrównoważone koncepcje są potrzebne, aby sprostać takim wyzwaniom jak kryzys energetyczny i klimatyczny”. „Dlatego wspieramy przedsiębiorstwa zużywające dużo energii, takie jak Progroup, które również pracują nad przyszłościowymi i strategicznie ważnymi koncepcjami opartymi na związkach wodoru. Korzysta na tym cały region gospodarczy Brandenburgii”.

Od 2010 roku Progroup posiada fabrykę papieru PM2 w Eisenhüttenstadt. Rok później pracę rozpoczęła elektrownia. Z oboma projektami idą w parze inwestycje opiewające na ten moment na kwotę 750 milionów euro. Progroup będzie korzystać z lokalizacji w Eisenhüttenstadt również w przyszłości. Przedsiębiorstwo oferuje około 200 nowoczesnych miejsc pracy.

O Progroup
Progroup AG z siedzibą w Landau (Niemcy) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, która poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, dwanaście fabryk formatów tektury falistej, firma logistyczna i elektrownia PZ. Obecnie przedsiębiorstwo ma 1554 pracowników, a w 2021 roku osiągnęło obroty w wysokości 1,3 miliarda euro.

Dana Walter, Komunikacja w przedsiębiorstwie
E-mail: dana.walter@progroup.ag