Progroup buduje nową fabrykę formatów tektury falistej w Niemczech południowo-zachodnich

•W Petersbergu koło Pirmasens powstaje zrównoważony park opakowań
• Od 2023 roku nowoczesna produkcja tektury falistej
• Progroup inwestuje w nową budową ponad 90 milionów euro

Landau, 31. Sierpień 2021 r. – Progroup zaczyna przygotowania do budowy fabryki formatów tektury falistej PW15, która powstanie w pobliżu miejscowości Petersberg i Höheischweiler (Nadrenia-Palatynat, Niemcy). Zgodnie z planami od drugiego kwartału 2023 roku będzie tutaj produkowanych do 500 milionów metrów kwadratowych formatów tektury falistej. Powstanie tutaj aż 60 nowych miejsc pracy dla pracowników o wysokich kwalifikacjach i praktykantów w fabryce o powierzchni 28 000 metrów kwadratowych. Firma inwestuje ponad 90 milionów euro w nową budowę, kontynuując w ten sposób swoją strategię rozwoju.

Nowoczesny zakład produkcyjny zostanie zbudowany bezpośrednio przy zakładzie producenta opakowań G&G Preißer. „Bliskość firmy G&G Preißer odgrywała istotną rolę przy podejmowaniu decyzji o lokalizacji. W zazębianiu się naszych procesów logistycznych i produkcyjnych widzimy ogromny potencjał jeszcze większego zrównoważenia i wydajności w działaniu”, mówi Maximilian Heindl, Chief Development Officer i zastępca prezesa zarządu Progroup.

W wyniku współpracy obu firm na terenie zakładu powstaje nowy park opakowań, w którym sąsiedni producent opakowań będzie zaopatrywany w tekturę falistą z Progroup w systemie just-in-time przez bezpośrednie połączenie.

Nowy park opakowań dla zrównoważonych produktów i produkcji
Nowa fabryka PW15 będzie produkować niemal wszystkie popularne rodzaje tektury falistej. Planowana prędkość produkcji wynosi 400 m/min przy szerokości roboczej 3,35 metra. Linia produkcyjna jest przystosowana między innymi do wytwarzania jedno- i dwufalowych formatów tektury falistej z falami B, C, E i F, i mniejszych gramatur we wszystkich kombinacjach. Tektury faliste Next Board® wymagają znacznie mniejszych ilości energii i surowców, i redukują podczas produkcji i transportu emisje CO2 na tonę tektury falistej przeciętnie o 26 procent – przy zwiększonych produkowanych ilościach.

Progroup dąży długoterminowo do realizowania gospodarki obiegowej neutralnej pod względem emisji CO2. W tym celu firma zainwestuje około dwóch milionów euro w najnowocześniejsze, oszczędzające zasoby metody produkcji w nowej lokalizacji. Progroup planuje między innymi zastosowanie wydajnego systemu trójgeneracji. To oszczędza zużycie paliw kopalnych i jednocześnie ze względu na wydajniejsze zastosowanie energii redukuje emisje CO2.

Powłoka budynku PW15 będzie spełniała wysokie standardy energetyczne w celu zmniejszenia nakładów na ogrzewanie w zimie i chłodzenie w lecie.. Do tego dochodzą instalacje wentylacyjne z wydajniejszymi systemami odzysku ciepła i nowoczesnymi koncepcjami recyrkulacji. Dzięki tym inwestycjom w zrównoważoną, oszczędzającą zasoby produkcję nowa fabryka płynnie kontynuuje strategię Green Hightech.

Wysoko zautomatyzowana fabryka zapewnia dobry klimat pacy
Po kompletnym rozbudowaniu produkcja w nowej fabryce będzie się charakteryzowała jednym z najwyższych poziomów automatyzacji w branży. Osiągnięcie tego poziomu będzie możliwe dzięki nowoczesnym liniom produkcyjnym, całkowicie zautomatyzowanym systemom transportu oraz technice wysokoregałowej i jej połączeniom sieciowym przez systemy sterowania procesami.

Wysoko zautomatyzowana fabryka zapewnia dobry klimat pacy

Informacje o Progroup
Progroup AG z siedzibą w Landau (Nadrenia-Palatynat) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, która poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, jedenaście fabryk formatów tektury falistej, firma logistyczna i elektrownia PZ. Obecnie przedsiębiorstwo ma 1455 pracowników, a w 2020 roku osiągnęło obroty w wysokości 881 milionów euro.

Martin Wilhelm, Senior Manager, dział komunikacji firmowej
E-mail: martin.wilhelm@progroup.ag