Fabryka formatów tektury falistej Progroup w Ellesmere Port bije rekord świata

Ellesmere Port, 16. lipca 2021. Progroup z siedzibą w Landau w Palatynacie (Niemcy) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. To rodzinne przedsiębiorstwo prowadzi w brytyjskim Ellesmere Port od 2019 roku fabrykę formatów tektury falistej PW12, która jest jedną z najwydajniejszych fabryk całej branży. Zaawansowany technologicznie zakład formatów tektury falistej właśnie pobił rekord świata. Z wydajnością 572 064 metrów kwadratowych na 8 godzin znajduje się obecnie w światowej czołówce.

Zakład podawania arkuszy blachy falistej PW12 firmy Progroup w Ellesmere Port ustanowił rekord świata. Zdjęcie (c) Krystals

„Zespół uzyskał dzięki nowoczesnej maszynie wspaniałe wyniki. Rekord świata jest nie tylko potwierdzeniem strategii Progroup obejmującej regularne inwestycje w zrównoważoną i nowoczesną technikę. Także pokazuje, jak dobrze współpracują ze sobą koledzy z PW12. Całkowicie w duchu naszego motta ONE Group. One Goal. One Team.‘“, mówi Philipp Kosloh, Chief Operation Officer i członek zarządu Progroup.

Silny partner na bezpieczną przyszłość
PW12 jest wyposażona w linię firmy BHS Corrugated. Wiodący na rynku dostawca technologii linii produkcyjnych tektury falistej, jest wieloletnim i cenionym partnerem Progroup. Oba przedsiębiorstwa rodzinne pracują wspólnie nad rozwojem innowacji – aby zapewnić stabilną i pewną przyszłość. „Razem z Progroup pracujemy nieprzerwanie nad optymalizacją linii do produkcji tektury falistej w celu uzyskania optymalnych wyników. Dlatego w szczególny sposób cieszy nas rekord świata PW12. Pokazuje, że nasze wspólne starania zostały nagrodzone sukcesem”, podkreśla Lars Engel, dyrektor BHS Corrugated, współpracę na równych zasadach.

Najnowsze technologie dla maksymalnej wydajności
Dzięki szerokości roboczej 3,35 metra fabryka formatów tektury falistej w Ellesmere Port może produkować 200.000 ton tektury falistej rocznie. Szereg nowatorskich rozwiązań zapewnia bardzo wysoką i stabilną prędkość roboczą rzędu 400 m na minutę. Ta prędkość jest możliwa przez wysoki stopień automatyzacji sterownika linii zbiorczej. Należą do tego także technika transportowa i logistyka wewnętrzna. Dopracowany, całkowicie zautomatyzowany system transportu PW12 przyczynia się do maksymalnie wydajnego przetwarzania i składowania formatów tektury falistej.

Nowoczesny magazyn wysokoregałowy na 14 500 miejsc magazynowych jest na przykład eksploatowany niemal autonomicznie z czterema automatycznymi układnicami regałowymi. Bieżące informacje robocze pracownicy otrzymują na żywo za pośrednictwem urządzeń podobnych do smartwatchów – albo w formie graficznej albo dźwiękowej przez słuchawki. Także kontrola jakości jest zautomatyzowana przy użyciu tzw. „Board dimension control“ firmy BHS. Ten system wykonuje kontrolę wymiarów i zapewnia 100 niezawodnej jakości arkuszy tektury falistej.

Kontynuujemy historię sukcesów
PW12 to ważny element strategii rozwoju Progroup, którą firma będzie rozwijać konsekwentnie również w przyszłości. „Na rynku trwa boom na tekturę falistą. Trend kieruje się nie tylko ku zrównoważonym materiałom opakowaniowym, także zachowania związane z zakupami zmieniły się i znacząco przesunęły w kierunku platform handlu elektronicznego“, mówi założyciel Progroup i prezes zarządu Jürgen Heindl. „Dzięki naszej strategii długoterminowej jesteśmy bardzo dobrze przygotowani, aby także w przyszłości oferować naszym klientom wysoką pewność dostaw i jakość produktów, do jakiej są przyzwyczajeni.“

W ramach projektu odnowy rozpoczęto już planowanie budowy zakładu w regionie wokół francuskiego Douvrin. Ponadto w fazie planowania znajdują się dodatkowe projekty rozwojowe w Niemczech i we Włoszech. W ten sposób między 2022 a 2024 rokiem uruchomimy razem 4 dalsze fabryki formatów tektury falistej i będziemy kontynuować rozwój Progroup na odpowiednich rynkach.

Informacje o Progroup
Progroup AG z siedzibą w Landau (Nadrenia-Palatynat) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, któ‏ra poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, jedenaście fabryk formatów tektury falistej, firma logistyczna i elektrownia PZ. Obecnie przedsiębiorstwo ma 1455 pracowników, a w 2020 roku osiągnęło obroty w wysokości 881 milionów euro.

Martin Wilhelm, Senior Manager, dział komunikacji firmowej
E-mail: martin.wilhelm@progroup.ag