Fabryka formatów tektury falistej Progroup PW02 kończy 25 lat

Douvrin, 31 maja 2021 roku – Fabryka formatów tektury falistej PW02 Progroup w Douvrin koło Lille podjęła pracę 28 maja 1996 roku. Dla założyciela Progroup i prezesa zarządu Jürgena Heindla jubileusz jest okazją, aby podczas lokalnej wizyty z zachowaniem zasad ochrony przed koronawirusem podziękować 49 pracownikom za ich stałe wysokie zaangażowanie.

Jedna trzecia załogi tej fabryki, która jest najstarszym działającym zakładem firmy, pracuje w Progroup od ponad 20 lat. Jürgen Heindl podkreśla wysoki poziom zaangażowania i dużą spójność w skali lokalnej i w obrębie całego zespołu Progroup. Szczególnie miniony rok wymagał od wszystkich pracowników dużej elastyczności i bycia w stanie gotowości. „Miniony rok w imponujący sposób pokazał świadomość odpowiedzialności i elastyczność, z jaką wszyscy zaangażowani radzili sobie z wyzwaniami tego czasu. Z tego powodu czuję ogromną dumę i wdzięczność”, podkreśla Jürgen Heindl.

Lider innowacji: wczesne rozpoznanie możliwości cyfryzacji

25 lat temu PW02 w Douvrin była drugą fabryką formatów tektury falistej wówczas jeszcze młodego przedsiębiorstwa. Powstała na północy Francji, aby stamtąd obsługiwać rynek północnofrancuski, belgijski i tymczasowo brytyjski. Przy zdolnościach wytwórczych 80 000 ton na rok w momencie jej uruchomienia Progroup podwoiła swoje zdolności produkcyjne w Europie Środkowej. „Inwestowanie na zachodzie zamiast na wschodzie Europy, tak jak robiła to wówczas większość branż przemysłu, miała decydujący wpływ na możliwość rozwoju antycyklicznego“ – uważa Jürgen Heindl. „Ponadto nasza konkurencja rynkowa nie doceniła wtedy naszego postępowania i nie zauważyła przewagi technologicznej, którą sobie w ten sposób zapewniliśmy.”

W momencie uruchomienia zakład PW02 był wyposażony nie tylko w najwydajniejsze maszyny, w tym czasie Progroup zaczęła już także wprowadzać cyfryzację. Po raz pierwszy dwie fabryki zostały ze sobą cyfrowo połączone. Samodzielnie zaprojektowane oprogramowanie jest stale aktualizowane i od ponad 25 lat steruje procesami produkcyjnymi i logistycznymi Progroup na wszystkich etapach aż do klienta; dzieje się tak na całej długości „Mill System“. Klient ma przez cały czas pełną przejrzystość stanu jego zamówień – to ważny kluczowy etap w drodze do „szklanej fabryki“ i planowanego przywództwa technologicznego w branży.

Kontynuujemy historię sukcesów

A końca tej historii nie widać. „Na rynku tektury falistej mamy boom - z jednej strony z powodu trendu w kierunku zrównoważonych materiałów opakowaniowych, a z drugiej ze względu na zmianę zachowań zakupowych przez platformy handlu elektronicznego”, mówi Heindl. „Dzięki naszej strategii długoterminowej jesteśmy bardzo dobrze przygotowani. Aby móc oferować naszym klientom typową wysoką pewność dostaw i jakość produktów, do której są przyzwyczajeni, zaczęliśmy już planować realizację budowy fabryki w regionie Douvrin w ramach projektu renowacyjnego. Ponadto w fazie planowania znajdują się dodatkowe projekty rozwojowe w Niemczech i we Włoszech. W ten sposób między 2022 a 2024 rokiem uruchomimy razem 4 tak zwane „giga-fabryki” zgodnie ze strategią Two 25 i będziemy kontynuować rozwój Progroup na odpowiednich rynkach.

Suma inwestycji w aktualne krajowe i międzynarodowe projekty rozwojowe wynosi aż 300 milionów euro. Łącznie powstanie aż 200 nowych, nowoczesnych miejsc pracy w kraju i zagranicą. W ten sposób zwiększymy nasze zdolności wytwórcze tektury falistej w Niemczech, we Włoszech, we Francji i w Polsce o prawie 50 procent łącznie w ciągu czterech lat, aby otworzyć dla naszych klientów dalsze perspektywy rozwoju.

Nasze nowe projekty są zawsze projektami Greenfield i gwarantują dzięki temu najlepszy stan technologii. Fabryka, która powstanie tutaj w regionie, będzie zbudowana na planie litery „L”, wyposażona w linię produkcji tektury falistej o szerokości 3,35 m i wysoko zautomatyzowaną logistykę.“ – Jürgen Heindl opowiada o swoich przyszłościowych planach dla francuskiej lokalizacji. W ten sposób chce zapewnić pomyślny rozwój firmy na co najmniej 25 następnych lat.

Informacje o Progroup

Progroup AG z siedzibą w Landau (Nadrenia-Palatynat) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, któ‏ra poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, jedenaście fabryk formatów tektury falistej, firma logistyczna i elektrownia PZ. Obecnie przedsiębiorstwo posiada 1455 pracowników, a w 2020 roku osiągnęło obroty w wysokości 881 milionów euro.

Martin Wilhelm, Senior Manager, dział komunikacji firmowej
E-mail: martin.wilhelm@progroup.ag