30 rocznica i zmiana pokoleniowa Progroup świętuje osiągnięcie dwóch kluczowych etapów

Landau, 7.11.2022 – Po 30 latach na czele firmy założyciel Progroup i CEO Jürgen Heindl na przełomie roku 2022 i 2023 przekazuje stanowisko prezesa zarządu swojemu synowi Maximilianowi Heindlowi, który dotychczas pełnił funkcję jego zastępcy. Jürgen Heindl przejdzie do rady nadzorczej i w przyszłości będzie kierować JH Holding GmbH. Jasny cel jego następcy: kontynuować dalekowzroczne zarządzanie i rozbudowę firmy, przygotowując ją odpowiednio na przyszłość.

Progroup to sprawa rodzinna: Jürgen Heindl (w środku, z żoną Hertą Heindl) przekazuje prezesurę firmy swojemu synowi i dotychczasowemu zastępcy Maximilianowi Heindlowi (z lewej, z żoną Iną Heindl). Jego drugi syn Vinzenz Heindl (z prawej, z partnerką Anniką Zweimüller) również w przyszłości wniesie swoje doświadczenie do branży. Zdjęcie © progroup / Ralph Larmann

Osiągnięcie tego istotnego kluczowego etapu było świętowane przez Progroup w dniu 5 listopada w Lipsku. Niemal dokładnie 30 lat temu pierwsza fabryka formatów tektury falistej w Offenbach an der Queich zaczęła produkcję.

Inspirująca przeszłość dla przyszłościowego rozwoju
„Wykorzystywanie siły innowacji od zawsze było i w dalszym ciągu pozostanie centralnym elementem naszego sukcesu”, tak Jürgen Heindl podkreślił w swojej przemowie znaczenie długoterminowych inwestycji w trwałe, nowoczesne technologie. Patrząc na obecny rozwój sytuacji widać, jak przewidująca była koncepcja gospodarki obiegowej: „Społeczeństwo chce się uwolnić od paliw kopalnych i uchronić naszą planetę przed katastrofą klimatyczną. Dlatego należy poświęcać dużo wysiłku w ochronę środowiska i zasobów, uzdatnianie materiałów i ich ponowne wykorzystywanie. Tak, jak robiliśmy w Progroup od zawsze.”

Długoterminowa kontynuacja skutecznego modelu
Jego syn Maximilian Heindl będzie się również tym kierować. „Energooszczędność jest i pozostanie dla nas bardzo ważnym tematem: z naszymi nowoczesnymi i wysokowydajnymi liniami miarodajnie przyczyniamy się do redukcji emisji.” Pozycja lidera technologicznego zapewni Progroup pozycję pioniera branży także w przyszłości i umożliwi pozostanie niezawodnym partnerem dla klientów i pracowników.

Także jego brat Vinzenz Heindl będzie w przyszłości wnosić swoje kompetencje do branży. Vinzenz Heindl jest psychologiem i jako dyrektor Professionals Academy oferuje platformę do wymiany na temat zagadnień specyficznych dla branży i firm rodzinnych. Professionals Academy jest również częścią JH Holding GmbH.

Politycy doceniają znaczenie firmy dla Niemiec jako lokalizacji gospodarczej
Wśród 2300 zaproszonych gości poza pracownikami i ich partnerami znaleźli się również klienci i partnerzy biznesowi.

Dr. Volker Wissing, minister federalny cyfryzacji i komunikacji, pani premier landu Nadrenia-Palatynat, Malu Dreyer, oraz premier landu Saksonia-Anhalt, dr Reiner Haseloff, przekazali swoje gratulacje w wiadomościach wideo. Podkreślili znaczenie Progroup dla Niemiec jako lokalizacji gospodarczej i wyrazili uznanie dla działalności i ducha innowacyjności Jürgena Heinda.

Na miejscu pojawił się także wysokiej rangi przedstawiciel lokalnego świata polityki – minister gospodarki landu Saksonia-Anhalt, Sven Schulze. Podkreślił wysoką wartość Progroup jako firmy prowadzącej działalność międzynarodową dla jego kraju związkowego.

Historia rozwoju toczy się dalej
Dobre przygotowanie Progroup na przyszłość potwierdza ambitny rozwój w kraju i międzynarodowy. W polskim Strykowie powstał ostatnio dwunasty zakład produkcyjny formatów tektury falistej tej firmy. Stryków ze zdolnością produkcyjną 825 milionów metrów kwadratowych rocznie jest jedną z największych lokalizacji produkcji tektury falistej na świecie.

W Petersbergu w Nadrenii-Palatynacie firma Progroup inwestuje ponad 90 milionów euro w nową fabrykę formatów tektury falistej, która będzie częścią zrównoważonego parku opakowań. Produkcja tektury falistej ma tutaj wystartować w 2023 roku. Ponadto w fazie planowania znajdują się dalsze projekty rozwojowe we Francji i Włoszech.

Informacje o Progroup
Progroup AG z siedzibą w Landau (Niemcy) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, która poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, dwanaście fabryk formatów tektury falistej, firma logistyczna i elektrociepłownia. Obecnie przedsiębiorstwo ma 1554 pracowników, a w 2021 roku osiągnęło obroty w wysokości 1,3 miliarda euro.

Martin Wilhelm
Dana Walter