Najnowocześniesza fabryka papieru na świecie

Progroup AG inwestuje 375 milionów euro w lokalizacji Sandersdorf-Brehna

Saksonii-Anhalt w Niemczech powstaje jedna z najnowocześniejszch fabryk papieru na świecie o rocznej zdolności produkcyjnej 750 000 ton. W piątek w lokalizacji Sandersdorf-Brehna koło Bitterfeld dokonano pierwszego wbicia łopaty. Właścicielem i operatorem fabryki jest Progroup AG z Landau w Nadrenii-Palatynacie. Jest to trzecia budowana przez firmę fabryka papieru z rzędu, dzięki której roczna produkcja papieru na tekturę falistą wzrośnie do 1,85 miliona ton łącznie. Suma inwestycji nowego projektu wynosi 375 milionów euro. Fabryka stworzy 140 bezpośrednich i do 350 pośrednich miejsc pracy.

Jürgen Heindl, CEO i prezes zarządu Progroup AG, podkreśla: „W tym projekcie konsekwentnie stosujemy naszą filozofię Green Hightech i dlatego inwestujemy w nowoczesne linie w taki sposób, aby nie szkodzić środowisku.” Na działce budowlanej o powierzchni 450 000 metrów kwadratowych zostanie zbudowana nowa fabryka papieru. Poza nową maszyną papierniczą realizowaną przez działającego na rynku międzynarodowym producenta maszyn Voith Paper na drugim etapie projektu planowana jest również budowa elektrowni EBS, która w energooszczędny sposób będzie zasilać nową wydajną maszynę w parę i prąd. W ten sposób zostanie osiągnięta daleko idąca niezależność fabryki papieru od płynnych paliw kopalnych. Materiały obce zawarte w makulaturze będą przetwarzane termicznie we własnej elektrowni EBS. Fabryka papieru będzie wyposażona również w zoptymalizowany obieg wody i zostaną poczynione inwestycje w najnowocześniejsze technologie oczyszczania wody.

Przełomowa najnowocześniejsza na świecie fabryka papieru.

Nowa fabryka papieru w Sandersdorf-Brehna umocni pozycję Progroup AG jako najszybciej rozwijającego się producenta papierów na tekturę falistą oraz tektury falistej w Europie. Papier na tekturę falistą wytwarzany we własnych fabrykach jest przetwarzany w 85% w dziesięciu własnych fabryk- ach formatów tektury falistej w Niemczech, Francji, Czechach, Polsce, Wielkiej Brytanii i we Włoszech. W celu zmniejszenia śladu ekologicznego stosowana jest wyłącznie makulatura. Jürgen Heindl: „Nowy projekt wpasowuje się w naszą strategię One-Mill, podążającą konsekwentnie za filozofią Green Hightech. Inaczej mówiąc: Żadne drzewo nie odda życia, aby zasilać nasze nowoczesne fabryki. W czasach zmian klimatycznych jest to świadoma i realizowana w praktyce ochrona środowiska.”

Jürgen Heindl (dyrektor generalny) przekazuje przełomową ceremonię dla pierwszej papierni (1999) w Burgu swojemu synowi Maksymilianowi Heindlowi (zastępcy członka zarządu) z najlepszymi życzeniami.

W przypadku publikacji prosimy o przesłanie egzemplarza. Dziękujemy.

Progroup AG
Stephan Göckler

Kierownik Działu Marketingu

Horstring 12
76829 Landau
Tel. +49 (0) 6341 5576-1190
Fax +49 (0) 6341 5576-109
marketing@progroup.ag
www.25.progroup.ag
www.green.progroup.ag

Downloads
Bild_1_Progroup_Spatenstich.jpg
Image / 1,2 MB
Bild_2_Maximilian_Heindl_Juergen_Heindl.jpg
Image / 4,8 MB
180808_PM3_Spatenstich_Pressemappe_Pressemitteilung_Druck_lang_DE.pdf
Document / 1 MB
Przypomnienie
W razie publikowania prosimy o przesłanie egzemplarza kopii. Dziękujemy.