Przyjazna dla środowiska energia dla lokalizacji Progroup w Sandersdorf-Brehnie: rozpoczęcie budowy elektrowni opartej na koncepcji waste-to-energy

Sandersdorf-Brehna, 24.03.2023 – Producent papieru na tekturę falistą i formatów na tekturę falistą rozbudowuje swoją siedzibę w Sandersdorf-Brehnie z uwzględnieniem koncepcji zero waste. W bezpośrednim sąsiedztwie fabryki papieru PM3 powstaje nowoczesna elektrownia waste-to-energy. Elektrownia zasila fabrykę w niezbędne ciepło technologiczne i prąd.

„Naszym celem jest całkowite uniezależnienie się od paliw kopalnych i całkowita neutralność pod względem emisji CO2 do 2045 r.”, wyjaśnia Maximilian Heindl, prezes zarządu Progroup. „Nowa elektrownia przybliży nas o znaczący krok do tego celu”. Najnowocześniejszy nowy budynek będzie wykorzystywał termicznie materiały odpadowe z maszyny papierniczej, jak również z prywatnego i komercyjnego procesu recyklingu z regionu - i w ten sposób wygeneruje tyle energii, ile potrzebuje około 50 000 domów jednorodzinnych. Elektrownia pokrywa 100 procent zapotrzebowania na parę w zakładzie i jedną trzecią zapotrzebowania na energię elektryczną. „To jest czysta energia w najprawdziwszym tego słowa znaczeniu”, mówi Heindl. Po pierwsze Progroup oszczędzi dzięki temu aż 80 000 ton CO2 rocznie. Po drugie elektrownia spełnia wysokie standardy ochrony przed emisjami.

Wraz z nową budową Progroup stawia konsekwentnie kolejny element swojej strategii zrównoważenia w tej lokalizacji. Od sierpnia 2020 roku działa tam nowoczesna fabryka papieru PM3, która należy do najnowocześniejszych i najwydajniejszych na świecie. Zintegrowany system oczyszczania wody w obiegu zamkniętym zmniejsza zużycie świeżej wody o 80 procent w porównaniu z konwencjonalnymi instalacjami. Zanieczyszczenia makulatury podlegają podczas uzdatniania wody biologicznemu rozkładowi i są zamieniane w biogaz. Tylko dzięki temu fabryka papieru obecnie na zużywa o dziesięć procent zasobów kopalnych mniej.

Jako przedsiębiorstwo rodzinne czujemy się zobowiązani wobec przyszłych pokoleń. Dlatego w przypadku naszych papierów i formatów tektury falistej nie tylko wytwarzamy przyjazne dla środowiska, nadające się do recyklingu produkty, ale także stawiamy na wydajne, oszczędzające zasoby rozwiązania w naszej produkcji - w tym na pozyskiwanie energii.”, mówi Heindl. Od marca trwają prace budowlane w nowej elektrowni typu waste-to-energy w Sandersdorf-Brehnie. Pod koniec 2025 roku ma zostać oddana do eksploatacji. Będzie to druga elektrownia firmy. W lokalizacji w Eisenhüttenstadt Progroup stosuje już z powodzeniem koncepcję zero waste – maszynę papierniczą z podłączoną elektrownią. Teraz Progroup ponownie daje przykład w zakresie zrównoważonego rozwoju i pokazuje, jak można z powodzeniem stosować gospodarkę obiegową.

O Progroup
Progroup AG z siedzibą w Landau (Niemcy) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, która poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, dwanaście fabryk formatów tektury falistej, jedna firma logistyczna i jedna elektrownia „Waste-to-Energy”. Druga elektrownia powstanie wkrótce w miejscowości Sandersdorf-Brehna. Obecnie przedsiębiorstwo ma 1554 pracowników, a w 2021 roku osiągnęło obroty w wysokości 1,3 miliarda euro.

Dana Walter, Komunikacja w przedsiębiorstwie
E-mail: dana.walter@progroup.ag