Cieszymy się na dobre sąsiedztwo: Progroup przekazuje darowiznę dla Diakonieverein e.V. Bitterfeld-Wolfen-Gräfenhainichen

Sandersdorf-Brehna, 23.06.2022– Pod koniec maja Progroup zaprosiła mieszkańców i pracowników do swojej fabryki papieru PM3 w Sandersdorf-Brehna na dzień otwartych drzwi. Dochody z posiłków i napojów uzyskane podczas imprezy zostały przez firmę podwojone i przekazane stowarzyszeniu Diakonieverein e.V. Bitterfeld-Wolfen-Gräfenhainichen.

Uroczyste przekazanie datków: Phillipos Vrizas (po prawej), kierownik lokalizacji Sandersdorf-Brehna, i Kay Schäfer (trzeci od prawej), kierownik wysyłki PM3, przekazali czek, który odebrali (od lewej): Patricia Metz i Ulrike Petermann, dyrektorki stowarzyszenia Diakonievereins e.V. Bitterfeld-Wolfen-Gräfenhainichen, Katrin Suchantke, lider grupy warsztatów dla osób niepełnosprawnych (WfbM), Holger Grusser, pracownik WfbM, i Marko Pilz (drugi od prawej), pracownik WfbM. Źródło: Jens Schlüter

„Dzień otwartych drzwi zakończył się pełnym sukcesem. Z naszego zaproszenia skorzystało aż 3000 gości. Bardzo nas ucieszyła możliwość wsparcia lokalnych organizacji i duże zainteresowanie naszą fabryką papieru“, mówi Phillipos Vrizas, kierownik lokalizacji Sandersdorf-Brehna. „Cieszymy się, że dzięki tej darowiźnie możemy dać coś od siebie regionowi.“

Na czeku, który Phillipos Vrizas i Kay Schäfer, kierownik wysyłki PM3, przekazali przedstawicielom Diakonievereins e.V. Bitterfeld-Wolfen-Gräfenhainichen, widnieje kwota 14 200 euro. Są to podwojone przez Progroup dochody ze sprzedaży posiłków i napojów uzyskane podczas imprezy.

„Bardzo dziękujemy Progroup za wsparcie“, mówi Patricia Metz, dyrektor handlowy stowarzyszenia. „Dzięki temu będziemy mogli realizować projekty w zakresie szkolenia medialnego lub cyfryzacji oraz kupić niezbędny sprzęt komputerowy - ważny warunek uczestnictwa w życiu zawodowym, co jest dla nas istotne”, dodaje Ulrike Petermann, dyrektor teologiczny. „Ponadto część darowizny zostanie przeznaczona na nasz projekt cyrkowy lub projekt dotyczący pszczół.“

Progroup wykazuje we wszystkich swoich 14 lokalizacjach w Europie środkowej zaangażowanie społeczne. Dla tej rodzinnej firmy należy to do bycia dobrym sąsiadem. Firma angażuje się więc w działania na rzecz wspólnego dobra na poziomie lokalnym i wspiera w szczególności projekty wspierające dzieci i młodzież. Może to być edukacja, a także sport lub ukierunkowane wsparcie dzieci i młodzieży znajdującej się w niekorzystnej sytuacji życiowej. W ten sposób firma wykorzystała dzień otwartych drzwi w Sandersdorf-Brehna, aby dzięki dochodom z imprezy – posiłki i napoje były dostępne w symbolicznej cenie od 1 do 3 euro – wesprzeć dobry cel w regionie.

Informacje o Diakonieverein e.V. Bitterfeld-Wolfen-Gräfenhainichen
Diakonieverein e.V. Bitterfeld-Wolfen-Gräfenhainichen to organizacja charytatywna z siedzibą w Wolfen. Ma ponad 300 pracowników, którzy działają w stowarzyszeniu i spółkach zależnych DIAKONIE Soziale Dienste gGmbH i DIAKONIE Erziehung und Bildung gGmbH. Poza uznanymi warsztatami dla ponad 500 osób z niepełnosprawnościami w lokalizacjach Wolfen i Gräfenhainichen do oferty należą również różne możliwości mieszkaniowe dla osób z niepełnosprawnościami lub seniorów, opieka ambulatoryjna, konsultacje/pomoc dla rodzin, pomoc dla młodzieży i rodzin oraz ewangelicka szkoła podstawowa i ewangelickie przedszkole. Progroup jest partnerem stowarzyszenia od wielu lat.

Informacje o Progroup
Progroup AG z siedzibą w Landau (Nadrenia-Palatynat) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, która poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, jedenaście fabryk formatów tektury falistej, firma logistyczna i elektrociepłownia. Obecnie przedsiębiorstwo ma 1554 pracowników, a w 2021 roku osiągnęło obroty w wysokości 1,3 miliarda euro.

Martin Wilhelm, kierownik zespołu ds. komunikacji w firmie
E-mail: martin.wilhelm@progroup.ag
Tel. komórkowy: 0173–3680649